Sari la conținut
Acasa > IT > Cea mai buna placa de baza

Cea mai buna placa de baza

5
(1)

Astazi, in acest articol vom povesti despre cea mai buna placa de baza pentru jocuri, gaming sau pentru minat. Cele mai bune placi de baza pentru PC pot avea socket 1200 sau 1700. Top placi de baza pentru PC sau laptop sunt cele pentru procesor Intel si AMD, B450, DDR5, AM4 sau AM3+. Uite la placa de baza Gigabyte AORUS B450 ELITE socket AM4.

Cea mai buna placa de baza – Top 10 placi de baza

Cea mai buna placa de baza este Gigabyte AORUS B450 ELITE socket AM4. Cea mai buna placa de baza pentru PC este de la ASUS sau Gigabyte, iar pe eMag ai toate sansele sa gasesti cea mai buna marca de placi de baza. Prinde reduceri cu pret ieftin, promotii si oferte speciale. Preturi si pareri vei gasi la noi.

placa de baza buna
Cum alegi cea mai buna placa de baza?

Asigurati-va ca aveti soclul potrivit pentru procesorul dvs. Indiferent daca alegeti un procesor Intel sau AMD, veti dori sa verificati din nou daca soclul placii de baza este compatibil cu modelul preferat. Soclul AM4 gazduieste ultima generatie de procesoare AMD. In timp ce soclul LGA gazduieste cipurile Intel din a opta generatie.

Ce factori sunt importanti la o placa de baza buna?

Optiunile sunt limitate de procesor, deoarece soclul placii de baza este compatibil cu doar anumite procesoare. Daca intentionati sa instalati un procesor Intel Core de noua generatie. De exemplu, veti avea nevoie de o placa socket LGA compatibila cu acele procesoare. Chiar daca soclul este acelasi, placile mai vechi concepute pentru procesoarele de generatie nu pot fi folosite cu cipuri mai noi.

🛒 CategoriiPlaci de baza
✂️ Reduceri30%
🏷️ PromotiiIn mod regulat
🚚 Livrare gratuitaDa
↩️ Perioada de retur30 zile, gratuit
✉️ Modele diverseDa
🎁 Card cadouDisponibil
⏰ ActualizareAstazi

Cea mai buna placa de baza din Romania

placa de baza buna

Desi procesorul si GPU-ul consuma o parte semnificativa a bugetului de constructie personalizat de PC, cea mai buna placa de baza este o componenta esentiala. Fiecare alta parte a computerului dvs. se ataseaza la acesta, dimensiunea acestuia este determinata de factorul sau de forma. Iar chipsetul si soclul definesc ce procesoare puteti utiliza.

Daca placa este prea mica, nu vor fi suficienti conectori si comutatoare. Exista trei factori de forma standard, sau dimensiuni. Placile cu un factor de forma mai mic permit utilizarea unor carcase mai mici. Dar in detrimentul anumitor posibilitati de extindere, cum ar fi sloturile PCI Express sau RAM.

Cea mai buna placa de baza din 2024

Lucrurile sunt substantial mai putin complicate cu AMD, deoarece soclul AM4 este compatibil cu toate procesoarele mainstream din generatia actuala la momentul scrierii. In plus, AMD asigura ca priza nu va fi modificata in viitorul apropiat. Cu toate acestea, in ultimii ani, Intel a inceput sa schimbe socket-urile cu fiecare noua generatie de procesoare.

Alte socluri se potrivesc cu dimensiunea enorma si nevoile de putere ridicata ale procesoarelor high-end. Componenta majora a placii de baza este un chipset sau o colectie de logica de sistem care asigura suportarea procesorului. Perifericele se pot conecta si computerul poate functiona la performanta de top.

Cu toate acestea, daca utilizati un procesor Intel Core sau Threadripper in configuratia dvs., veti ramane blocat cu o singura optiune de chipset. Li se va aplica doar pedeapsa. Cu toate acestea, exista multe alternative la produsele de varf Intel pentru consumatorii care au nevoie pur si simplu de o singura placa video si de multe unitati de disc.

Exista doar un numar mic de tipuri populare de procesoare Intel care sunt livrate cu un multiplicator deblocat, iar acest numar scade si mai mult daca optati pentru o placa de baza bazata pe chipset. Cu toate acestea, desi au un pret mai rezonabil. Aceste chipseturi sunt semnificativ mai recente si au imbunatatiri pe care nava emblematica nu le are. Cum ar fi un controler integrat.

Cea mai buna placa de baza ieftina

In comparatie cu modelul emblematic, porturile USB si SATA de pe placile care folosesc chipset-ul B350 sunt mai lente, dar poti totusi sa faci overclock. O placa bazataeste optiunea superioara daca doriti un numar mare de porturi si discuri. Oferim doua tabele care subliniaza caracteristicile principale ale chipset-urilor contemporane pentru procesoarele AMD si Intel.

Retineti ca doar pentru ca un chipset poate face o anumita functie nu indica faptul ca producatorul a implementat-o de fapt pe placa de baza. Parte integranta a fiecarui computer. Cea mai buna placa de baza asigura ca toate componentele functioneaza impreuna in mod fiabil. Si ofera nivelurile de performanta specificate. Durabilitatea si capacitatea de actualizare a placii de baza sunt esentiale pentru longevitatea. Si potentialul viitor al computerului.

Cand selectati o placa de baza, este important sa luati in considerare soclul procesorului sistemului, chipset-ul si numarul si tipul sloturilor de expansiune. Factorul de forma determina dimensiunea carcasei computerului si daca are sau nu porturi pentru atasarea dispozitivelor externe.

Mai simplu spus, o priza este o gaura pe cea mai buna placa de baza conceputa pentru a sustine o unitate centrala de procesare si cablurile asociate acesteia. Intr-adevar, acesta este elementul cel mai important al placii de baza. Ce tip de CPU poate fi instalat si cat de repede va rula, este determinat de aceasta. Soclul procesorului trebuie sa fie compatibil cu placa de baza.

Cea mai buna placa de baza pentru gaming

Conectorii de intrare pentru procesoare evolueaza si sunt actualizati des. Un computer poate fi actualizat prin comutarea procesorului si a placii de baza, prin urmare. Cel mai bine este sa alegeti un set cu cele mai moderne socluri. Deoarece AMD si Intel sunt singurele doua companii care produc procesoare pentru computere personale, exista doar doua tipuri de socluri pentru placi de baza. Exista atat posibilitati proaspete, cat si vechi in fiecare dintre ele.

Pentru cea mai buna placa de baza in care procesorul este integrat in placa, soclul corespunzator este absent. In general, astfel de sisteme au performante scazute. Dar eficienta excelenta. Ei au aplicatii specializate. Cum ar fi construirea unui server de fisiere de acasa sau montarea unui computer personal intr-un vehicul.

Inainte de a cumpara o noua placa de baza, este o idee buna sa verificati lista de procesoare acceptate de pe site-ul producatorului. Fiecare placa de baza are propriul sau procesor. Sau chipset, care gestioneaza restul componentelor atasate acesteia. Deoarece chipsetul determina capacitatile placii de baza. Acesta este selectat in functie de utilizarea prevazuta a computerului.

Cantitatea si tipurile de conectori care pot fi utilizati pentru a conecta lucruri precum hard disk-uri si porturi USB pot varia foarte mult in diferite chipset-uri moderne. Overclockarea oficiala a procesoarelor este, de asemenea, o posibilitate pe sistemele Intel.

Cea mai buna placa de baza pentru minat

PC-urile de baza de birou sau de acasa includ adesea chipset-uri entry-level pe placile lor de baza. Este posibil ca placile cu chipset-uri mid-range sa fie deja suficient de bune pentru PC-uri de gaming si overclock. Modelele de placi de baza de varf au adesea mai multe interfete si chipset-uri de ultima generatie.

Intel si AMD sunt cei doi producatori principali de chipset-uri pentru placi de baza in prezent. Cea mai buna placa de baza trebuie sa foloseasca un chipset Intel daca este instalat un procesor Intel si un chipset AMD daca este utilizat un procesor AMD. Daca factorul de forma al placii de baza nu se potriveste cu dimensiunile carcasei computerului, placa de baza nu se va potrivi. Exista multe categorii distincte.

Random Access Memory este o componenta de PC care vine sub forma de module distincte si este cruciala pentru functionarea sistemului. RAM-ul computerului dumneavoastra poate fi actualizat in orice moment. Pur si simplu prin achizitionarea si instalarea de module noi in sloturile de expansiune disponibile de pe placa de baza.

In cele mai multe cazuri, vor exista doua sloturi de expansiune pentru sloturi RAM pe o placa de baza cu factor de forma mic. Sloturile de memorie de pe placile ATX mari sunt adesea patru. Cele mai puternice placi de baza pentru computere includ cel putin opt sloturi de memorie. Firmware, software-ul incorporat care gestioneaza hardware-ul placii de baza. Desi BIOS-ul cu meniul sau textual este inca norma, multe placi de baza au facut tranzitia la UEFI mai usor de utilizat.

Top placi de baza pentru jocuri

Cea mai recenta iteratie a placilor video poate fi instalata pe placile de baza moderne datorita includerii unui port PCI Express. Desi instalarea mai multor placi video pe o placa de baza cu sloturi de expansiune multiple ar putea creste performanta jocurilor. Majoritatea utilizatorilor vor gasi ca este mai practic sa instaleze o singura placa grafica de ultima generatie. Un x este cerinta minima pentru un computer de jocuri. Cardurile de expansiune care necesita specificatii hardware foarte specifice pot fi instalate in sloturi PCI-E x de rezerva.

Placile de baza care permit procesoare cu un nucleu video si au conexiunile relevante sunt necesare daca jocurile nu sunt o prioritate si o placa video dedicata nu este in buget. Sloturi pentru carduri de expansiune, porturi specializate pentru conectarea echipamentelor auxiliare precum un tuner TV sau un dongle Wi-Fi.

In trecut, sloturile PCI erau adesea vazute pe placile de baza. Uneori, aceste placi de extensie neobisnuite sunt necesare pentru hardware-ul audio profesional sau tunerele de televiziune. Sloturile PCI-E x1 sau sloturile PCI suplimentare sunt utilizate adesea pe modelele mai noi pentru carduri de expansiune. Sunt de preferat cel putin inca doua sloturi PCI Express pe placa de baza. Acestea pot fi folosite pentru o placa de sunet de schimb sau pentru o placa de interfata de retea, de exemplu.

Placa de baza are adesea o multitudine de conexiuni interne pentru atasarea diferitelor tipuri de stocare. In computerele de astazi, porturile SATA de pe placa de baza pot fi folosite pentru a atasa orice tip de dispozitiv de stocare. Conexiunile combinate SATA Express includ mai mult de unul dintre aceste porturi intr-un singur bloc. Este o modalitate obisnuita de a conecta unitati SSD rapide si alte hard disk-uri SATA.

Cea mai ieftina placa de baza PC

Aceste SSD-uri ultra-rapide beneficiaza foarte mult de interfata M.2 care se gaseste pe multe placi de baza contemporane. Pe el pot fi montate placi SSD de diferite dimensiuni. Cu toate acestea, chipsetul standard si pinii conectorului componentelor nu sunt singurele lucruri care pot fi gasite pe cea mai buna placa de baza. Pot exista, de asemenea, dispozitive integrate care ajuta la lucruri precum redarea video si audio si accesul la retea.

Toate placile de baza recente au un codec audio de inalta definitie care poate fi folosit pentru a manipula audio. Dispozitivele cu buget redus au adesea codecuri audio preinstalate si sunt suficiente pentru marea majoritate a utilizatorilor. Codecurile superioare si amplificatorul pentru casti gasite in alternativele de jocuri mai costisitoare merita costul suplimentar. Rezultatul este o calitate audio imbunatatita.

In zilele noastre, rata de transmisie si placa de retea sunt ambele integrate in placa de baza. Placile de retea realizate de Realtek sunt standard pe placile de baza cu costuri reduse. Desi PC-urile de gaming de ultima generatie pot include placi de retea Intel mai rapide, calitatea conexiunii dvs. la internet va determina in cele din urma cat de repede se incarca jocurile dvs. online.

Este posibil ca panoul din spate al placii de baza sa aiba o serie de tipuri diferite de conexiuni concepute pentru a facilita atasarea perifericelor. Nu mai este cazul ca toate placile de baza includ venerabila conexiune veche pentru conectarea unui mouse si tastatura. Majoritatea dispozitivelor recente se conecteaza prin intermediul, deci nu este necesar. Hard disk-urile externe si unitatile flash care transfera date rapid au nevoie de un port care accepta USB. Este foarte recomandat sa aveti cel putin patru dintre aceste conexiuni. Unele placi de baza actuale includ porturi USB care sunt mai noi si mai rapide.

Cea mai buna placa de baza pentru laptop

DisplayPort este o conexiune de ultima ora pentru ecrane LCD si LED. Interfata vizuala digitala este o conexiune mostenita pentru conectarea unui monitor la placile de baza cu un adaptor video integrat, in timp ce interfata vizuala digitala este conceputa pentru a conecta un televizor la un computer. Port VGA, folosit pentru a conecta afisaje mai vechi si ieftine.

Indiferent daca va conectati la o retea privata sau la internet mai larg, veti avea nevoie de o mufa RJ. Nu este usor sa gasesti o placa adaptor Wi-Fi care sa includa o conexiune de antena. Iar cele care tind sa fie destul de scumpe. Daca computerul se opreste vreodata la overclock, il puteti forta repornirea apasand butonul de resetare a BIOS-ului.

Unitatile care au o interfata eSATA sunt compatibile cu computere externe. Trei, cinci si chiar sase mufe audio sunt disponibile comercial. Intr-o configurare, sunt necesare doar trei fire, rosu pentru microfon, verde pentru difuzoare si albastru pentru intrarea auxiliara de pe televizor, player sau radio. Pentru sunetul multicanal este necesara utilizarea a cinci sau sase mufe audio. Un sistem audio de inalta calitate ar trebui sa includa o iesire audio optica.

Daca placa de baza include iesiri de port USB pe panoul frontal, atunci va puteti conecta dispozitivele fara a fi nevoie sa intoarceti carcasa. Stabilitatea si durata de viata a elementului se bazeaza pe circuitul de alimentare al placii de baza. Capacitatea de alimentare si eficienta de racire.

Top 10 placi de baza ieftine si bune

Placa de baza are doua intrari de alimentare. cel primar, situat langa RAM si deasupra soclului CPU. Computerul nu va functiona fara ca toate aceste conexiuni sa fie conectate. Placile de baza produse recent includ o conexiune cu 24 de pini pentru alimentarea de la retea. Iar sursa de alimentare corespunzatoare are acelasi conector.

Sunt posibile mai multe permutari ale unei conexiuni de alimentare cu patru pini si opt pini pe placa de baza. Procesoarele superioare sunt furnizate prin conexiuni cu opt pini. O singura conexiune cu patru pini poate furniza energie unui procesor slab. Desi acest lucru poate duce la scaderi de tensiune.

Overclockarea TDP-ului procesorului face parte din posibilitatile unei placi de baza de gama medie cu o sursa de alimentare cu faze. Calculul mai robust necesita acces la sisteme de alimentare cu douasprezece sau saisprezece faze. Radiatoarele mari sunt standard pe placile de baza high-end si mid-range. Permitandu-le sa raceasca activ cele mai puternice procesoare. Exista, de asemenea, sansa de racire cu apa sau un sistem combinat de apa si activ.

La placile de baza low-end, chipsetul si, uneori, tranzistorii de langa soclul CPU sunt racite de un mic radiator. Sistemele pasive se refera la variatii care nu au propria lor racire. Punerea procesoarelor cu putere redusa identica in fiecare asigura ca niciunul nu se va supraincalzi.

Cea mai buna placa de baza socket 1200

PC-urile home theater care stau sub televizor in camera de zi ar trebui sa aiba un adaptor Wi-Fi incorporat pentru cea mai buna experienta posibila. In loc sa rulati cabluri catre fiecare articol individual. Este mai practic sa instalati un router central sau un punct de acces la care totul poate fi conectat simultan. Centrele media compacte au adesea nevoie de o placa de baza cu un adaptor Bluetooth incorporat. Desi aceste placi sunt de obicei mai costisitoare.

Cand vine vorba de optimizarea performantei computerului dvs., numeroasele functii si extrauri ale unei placi de baza pentru jocuri sunt de nepretuit. Standardul ATX este adesea asociat cu placile de baza pentru jocuri. Are nevoie de cel putin un slot PCI pentru placa grafica, iar conexiunile din interior nu ar trebui sa se suprapuna.

Cinci sau mai multe ventilatoare cu viteze variabile pot fi conectate la o placa de baza pentru jocuri pentru o racire eficienta, iar racirea cu apa este o alta optiune. Placile de baza pentru gaming sunt concepute pentru a atrage atentia. Astfel ca folosesc materiale stralucitoare precum plasticul si metalul, precum si radiatoare cu forma unica si lumini iluminate. Cablul poate fi ascuns invizibil datorita amplasarii strategice a conectorilor componentelor.

Soclul CPU trebuie sa fie compatibil si actualizat. Ce chipset este cel mai bun pentru un anumit procesor si pentru constructia finala a computerului este o chestiune de preferinta personala si de utilizarea prevazuta a procesorului. Factorul de forma al placii de baza specifica ce tipuri de computere o pot folosi. Dimensiunea carcasei computerului este un factor determinant. Se recomanda sa aveti cel putin patru sloturi RAM disponibile.

Top placa de baza cu socket 1700

Placile video, placile audio, hard disk-urile si unitatile SSD-uri au nevoie de conexiuni interne. Varietatea si cantitatea conexiunilor externe trebuie sa fie adaptate diferitelor dispozitive care trebuie conectate. Daca doriti ca placa de baza sa reziste. Fara sa se prabuseasca, este esential sa alegeti configuratia corecta de alimentare si solutiile termice pentru procesor. Cea mai buna placa de baza folosita la PC-urile de gaming sunt optimizate pentru viteza, au mai multe porturi. Functioneaza cool si uneori chiar arata bine.

Procesoarele si placile de baza sunt coloana vertebrala a fiecarui computer functional. Unitatea centrala de procesare este adesea selectata mai intai. Urmata de cea mai buna placa de baza pentru aceasta si apoi de restul componentelor. Ceea ce urmeaza este un ghid pentru alegerea unei placi de baza care atinge un echilibru bun intre costul rezonabil si performanta adecvata.

Opt criterii ar trebui folosite ca punct de plecare atunci cand alegeti o placa de baza. Toate conteaza, deoarece este posibil sa nu fie posibil sa se obtina rezultatul dorit. Fara a le lua in considerare pe toate. Inchi este dimensiunea placii de baza. Modelul poate fi utilizat in orice sistem informatic disponibil.

Daca aveti un computer desktop cu acelasi factor de forma ca o masina ATX full-size, atunci ar trebui sa obtineti unul dintre ele. Aceasta dimensiune de gadget are adesea cele mai multe sloturi disponibile. Placi pentru inginerii de sistem care sunt mai mici decat anumite console de jocuri video din generatia actuala. Acest lucru este util. Deoarece permite ansamblului sa ocupe cat mai putin spatiu pe birou atunci cand nu este utilizat.

Cea mai buna placa de baza pentru Intel si AMD

Priza unitatii centrale de procesare este aceasta parte a placii de circuite. Specificatiile pentru placa de baza si procesorul ar trebui sa fie aceleasi. Consultati tabelul de mai jos pentru informatii despre prizele disponibile. Chipset-ul unei placi de baza este un grup de circuite integrate care asigura functionarea corecta a diferitelor circuite si componente ale placii.

Cantitatea de RAM care poate fi adaugata, precum si daca procesorul poate fi overclockat sau nu, sunt, de asemenea, factori care depind de chipset. De aceea, este important sa tineti cont de functia prevazuta a ansamblului atunci cand alegeti o placa. Numerele initiale se pot schimba in functie de generatia CPU, dar literele vor fi intotdeauna aceleasi. Cu exceptia componentelor marcate cu X. Care sunt destinate ansamblurilor capabile de overclockare.

Este important de retinut ca diferite marci folosesc chipset-uri diferite. Un procesor proiectat pentru AMD nu poate fi folosit pe o placa de baza optimizata pentru Intel si invers. Preturile componentelor variaza in functie de chipsetul utilizat, deoarece chipseturile determina daca un dispozitiv este sau nu functional. Si gata sa faca sarcini intensive si lungi. Procesorul se afla sub cea mai buna placa de baza in ierarhia componentelor sistemului. Introducerea unei unitati centrale puternice de procesare intr-un computer cu o placa de baza inferioara poate cauza supraincalzirea si blocarea computerului. In plus, puterea unei placi de baza contemporane va merge atat de departe decat daca CPU-ul folosit cu ea este slab alimentat.

Din acest motiv, este important sa alegeti un chipset al placii de baza care sa permita overclockarea atunci cand cumparati un procesor cu un multiplicator deblocat. Nu trebuie sa alegeti o placa optimizata pentru overclocking daca procesorul nu face parte din pachet.

Placi de baza bune B450

Variabile precum cantitatea de sloturi RAM sunt destul de importante. Daca sunt mai multe, adica. Puteti utiliza modul cu doua canale daca aveti doua sau mai multe conexiuni. Adevarul este ca doua bare de 4 GB sunt superioare unui singur de 8 GB. Generarea si cantitatea de memorie RAM nu fac nicio diferenta aici. Faptul ca placa permite functionarea acestui mod este crucial. In plus, disponibilitatea sloturilor RAM goale permite posibile actualizari viitoare.

Chiar daca procesorul grafic integrat nu este foarte rapid. Este suficient de bun pentru a juca jocuri casual si a viziona filme. Orice computer de birou sau de acasa care va fi folosit pentru redarea video, navigarea online, procesarea de text si editarea de baza a imaginilor se poate descurca doar cu un cip video integrat.

Daca rularea jocurilor contemporane si editarea videoclipurilor este o cerinta de top. Este necesar un dispozitiv separat. In plus, anumite procesoare AMD si modele de servere Intel nu au o componenta video integrata, ceea ce face ca un GPU dedicat sa fie obligatoriu.

Este de inteles ca capacitatea ansamblului va creste proportional cu numarul acestor conexiuni. De asemenea, este posibil ca anumite piese sa aiba nevoie de doua sloturi. Cel mai bine este sa obtineti o placa de baza cu cateva interfete mai mult decat este nevoie pentru moment. Este o sansa de a trece la nivelul urmator. Acest lucru este deosebit de semnificativ pentru clientii care nu intentioneaza sa instaleze deloc o placa grafica separata sau care aleg sa intarzie achizitionarea unui GPU pentru viitor. Si, prin urmare, prezenta a cel putin unei astfel de placi indica faptul ca placa este compatibila cu un CPU cu un nucleu grafic integrat.

Top placa de baza AM4

Alegerea pieselor care permit overclockarea este esentiala. Atat placa de baza, cat si procesorul sunt afectate de acest lucru. Nimic miraculos nu se va intampla daca doar una dintre cele doua componente este proiectata pentru overclock. Beneficiul principal al overclockarii este o crestere a performantei. Dar practica nu este lipsita de dezavantaje. Performanta sistemului va avea de suferit daca frecventa este crescuta sau multiplicatorul este schimbat fara testarea adecvata. Erorile legate de calcul sunt intotdeauna posibile. PC-ul poate deveni nesigur in ansamblu.

Un utilizator incepator poate fi coplesit de gama larga de placi de baza disponibile. Dar, in realitate, nu este atat de greu. Cel mai important lucru este sa alegeti o placa cu specificatiile potrivite pentru aplicatia dorita de computer.

Este esential sa retineti ca ansamblul si componentele utilizate in placi au un impact semnificativ asupra longevitatii si stabilitatii lucrarii. S-ar putea sa economisiti bani mergand cu fara marci. Dar linistea dumneavoastra va fi compromisa. Orice astfel de pariu devine inacceptabil daca se asteapta ca computerul sa dureze inca multi ani. Iata cele mai bune trei marci de placi de baza si cateva recomandari pentru fiecare.

Daca doriti sa cumparati o placa de baza care sa functioneze cu procesorul dvs., trebuie sa puneti deoparte o suma rezonabila de bani. Placa de baza si procesorul pot primi fiecare o treime din bugetul total. In timp ce celelalte parti pot primi fiecare doua treimi. Procedand astfel, va ajuta sa economisiti bani si face loc pentru orice imbunatatiri viitoare ale sistemului.

Cele mai bune placi de baza DDR5

Este crucial sa va asigurati ca placa de baza si procesorul sunt compatibile. Desigur, este important ca placa sa fie potrivita pentru utilizarea prevazuta. Aceasta ia in considerare utilizarea prevazuta a PC-ului. Pregatirea procesorului pentru overclockare, disponibilitatea interfetelor adecvate pentru instalarea tuturor componentelor necesare, numarul de porturi USB si asa mai departe. Totul are dimensiunea lui in acest loc. Preocuparea principala este daca modelul poate fi gazduit sau nu in carcasa unitatii de sistem.

Procesul de selectare a unei placi de baza este simplu. Este esential ca procesorul, sasiul si sloturile de expansiune sa functioneze impreuna si sa gazduiasca componentele dorite de utilizator. Desigur, este, de asemenea, important sa se ia in considerare utilizarea prevazuta a PC-ului. Pana la procesul de selectie a procesorului. Exista unele consideratii legate de hardware si preturi pentru locul de munca, iar altele pentru hobby-ul jocurilor. Cu toate acestea, luminile LED si alte caracteristici suplimentare pot fi oprite daca se doreste.

Desi este adevarat ca cea mai buna placa de baza este fundamentala pentru un computer, procesorul este cel care determina in cele din urma nivelul de putere al computerului. Pot fi, de asemenea, determinate alte caracteristici ale performantei computerului si capacitatilor teoretice.

Cand instalati un computer, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa alegeti placa de baza pentru procesor. Toate piesele unui computer sunt construite pe placa de baza. Care serveste drept fundatie a structurii. Placa de baza consta dintr-un numar de cipuri si placi suplimentare montate deasupra unei foi de textolit multistrat. Functionalitatea multor componente hardware ale unui computer este coordonata de aceste cipuri si suplimente.

Placa de baza pentru AM3+

Performanta placii de baza ar trebui sa fie la acelasi nivel cu procesorul. Cand ruleaza la viteze stoc si fara incarcari severe. Procesoarele cu disipare termica modesta nu au nevoie de caracteristicile sofisticate ale placilor de baza scumpe. In special de cele construite pentru overclock. Invers, procesoarele de ultima generatie cu disipare ridicata a caldurii care vor fi accelerate in conditii de incarcare au nevoie de cea mai buna placa de baza costisitoare compusa din materiale de inalta calitate.

Luati in considerare nu doar beneficiile imediate ale unei placi de baza, ci si potentialul acesteia intr-un viitor nu prea indepartat. Numarul de sloturi M.2 este in principal pentru SSD-uri NVMe. Liniile si versiunile PCI-E sunt dupa cum urmeaza. In cazul celor mai recente procesoare Intel de generatia, aceasta poate include compatibilitatea cu RAM DDR5.

Avand in vedere ca procesorul este ceea ce este construita placa de baza, este adesea compatibil fie cu cipuri Intel sau AMD. Intel si AMD au fiecare configuratii unice de socket si chipset. Deoarece un soclu este folosit pentru a conecta procesorul la placa de baza. Este esential ca cele doua socluri sa fie compatibile unul cu celalalt. Nu numai ca socketurile Intel si AMD arata diferit unul de celalalt, ci si soclurile pentru diverse generatii si diferite tipuri de procesoare.

Chiar daca soclul este acelasi, nu este nicio asigurare ca placa de baza si procesorul vor functiona impreuna. In plus, trebuie sa fie compatibile intre ele la nivel de chipset si BIOS. Prin urmare, generatia, familia si modelul procesorului trebuie sa fie toate in lista de procesoare acceptate a placii de baza. Site-ul web oficial ar trebui verificat, si anume pagina forumului, pentru acuratetea in aceasta chestiune. Cerintele tipice listeaza generatia si familia CPU.

Top placi de baza Gigabyte sau Asus

Uneori, BIOS-ul unei placi de baza trebuie sa fie actualizat inainte de a putea gazdui un procesor lansat dupa ce a fost lansat initial. Capacitatea de a actualiza BIOS-ul fara a fi nevoie de un procesor este o caracteristica excelenta pe care o aveti pe o astfel de placa. Suportul placii de baza pentru PCI Express este o caracteristica notabila. CPU si chipset-ul folosesc aceasta interfata si hardware pentru a vorbi cu restul computerului.

Viteza unei conexiuni PCI Express poate varia in functie de versiunea interfetei si de numarul de benzi disponibile. Cantitatea de transfer de date posibila pe fiecare linie creste cu fiecare generatie de PCI-E. Debitul unei conexiuni hardware este proportionala cu numarul de benzi PCI-E pe care le accepta. Cu un numar mare de faze de putere, mecanisme pentru eliminarea caldurii din zona mosfet. Si, probabil, suport pentru racirea cu apa.

Deoarece liniile PCI Express sunt implementate de procesor si chipset, placa de baza poate fi capabila sa gestioneze mai multe versiuni PCIe. Cu toate acestea, suportul pentru mai multe versiuni PCI-E este inclus in chipset. Placile de baza cu chipset de buget si de gama medie nu ofera o supraabundenta de sloturi PCI-E pentru dispozitive discrete. Deoarece numarul total de benzi PCI-E este limitat de capacitatile procesorului si ale chipset-ului.

Dispozitivele PCI-E discrete se conecteaza de obicei la o conexiune minuscula de pe placa de baza. De asemenea, numarul de sloturi PCI Express disponibile pentru atasarea placilor video si a altor dispozitive discrete poate varia de la unul la mai multe. Deoarece liniile sunt folosite de cea mai buna placa de baza. Celelalte sloturi PCI-E vor comuta in modul PCI atunci cand este conectata.

Cea mai buna marca de placa video

Datorita potentialului ca un cooler sa obstructioneze unul dintre sloturile PCI-E de pe placile de baza cu pret redus, cu factor de forma mic, multe sloturi cresc flexibilitatea cu care poate fi instalata o placa video intr-o anumita carcasa. Un al doilea slot PCI Express poate fi util pentru dispozitivele care accepta doar PCI Express. Ei bine, in aceasta situatie, doua sloturi PCI-E sunt superioare decat unul, dupa cum puteti vedea.

Sloturile NVMe SSD M.2 care folosesc interfata PCI-E sunt o alta utilizare pentru liniile PCI-E. Acest slot este potrivit atat pentru CPU. Cat si pentru linii de chipset. Doar placile grafice si unitatile SSD NVMe au nevoie de o anumita versiune PCI-E. Cele mai recente actualizari ale interfetei cu utilizatorul. In timp ce PCI-E isi face treptat drum in procesoarele din generatia Intel, versiunea PCI-E nu este inca acceptata.

Cu toate acestea, interfata PCI Express nu este obligatorie in computerele moderne. Din pacate, latimea de banda a lui PCI-teoretic E nu se traduce neaparat in viteze practice ale dispozitivului. Placile video obisnuite cu costuri reduse nu au nevoie de PCI-E, in timp ce placile de jocuri de ultima generatie ofera adesea o crestere a performantei in jocuri. Dispozitivele SSD asigura timpi de citire si scriere mult mai rapid. Dar numai in circumstantele ideale de procesare secventiala a datelor si in simulari de laborator.

Chipsetul pentru procesoarele Intel actuale nu accepta cea mai recenta versiune implementata. Nicio placa video sau unitati SSD nu accepta PCI-E in acest moment. Totul este simplu cu varianta PCI-E. In general, nu aveti nevoie de aceasta interfata, daramite de PCI-E. Daca nu intentionati sa achizitionati o placa video sau SSD NVMe care sa o accepte.

Cel mai ieftin pret la cea mai buna placa de baza

Caracteristicile cheie ale unei placi de baza prietenoase cu RAM includ compatibilitatea modului cu doua canale, multe sloturi RAM. O frecventa maxima ridicata si optiunea de overclock. Toate chipset-urile din gama medie, incepand cu segmentul B, au modul dual-channel, care permite plasarea a doua stick-uri de memorie similare in perechi pentru o performanta imbunatatita.

Cati conectori pot fi instalati intr-un computer si utilizati in modul dublu-canal, este o functie de numarul de locatii disponibile ale sloturilor de memorie. In consecinta, dimensiunea maxima a RAM este conditionata de aceasta. In zilele noastre, chiar si cele mai ieftine placi de baza pot gazdui pana la 32 GB de RAM. Acest lucru este mai mult decat suficient pentru toate jocurile, cu exceptia celor mai solicitante.

Memoria suportata de procesor nu trebuie sa fie mai mica decat frecventa maxima de memorie acceptata de placa de baza. Overclockarea memoriei pe placile de baza bugetare este limitata la ajustari moderate. De aceea este mai bine sa va asigurati ca frecventa tinta este acceptata oficial de placa.

Desi SSD-urile NVMe de mare viteza cu interfata PCI-E sunt acum la fel de accesibile pe cat posibil pentru utilizatorii obisnuiti, aceste dispozitive sunt deja ceva mai costisitoare decat SSD-urile SATA. Iar implementarea sloturilor M.2 pe placile de baza cu compatibilitate PCI-E nu este probabila. Sa fie mai ieftin foarte curand. Piata placilor de baza ieftina este locul unde descoperim dispozitive cu un singur port SSD M.2.

Placa de baza la oferta

Daca placa de baza bugetara sau midrange are doua dintre ele, ar trebui sa cititi cu atentie pagina produsului pentru a afla mai multe despre caracteristicile si limitarile sale. Ca rezultat, potentialul unitatilor PCI-E cu patru benzi poate fi limitat daca al doilea slot M.2 accepta doar interfata SATA sau PCI-E, adica cu doua benzi. In cazul in care exista cel putin doua sloturi M.2 cu drepturi depline. Vom putea atasa nu unul, ci doua SSD-uri NVMe rapide.

CPU-ul isi primeste electricitatea in rafale discrete numite faze de putere. Cu ajutorul acestor module, sursa de alimentare poate fi optimizata. Rezultand scaderi mult mai reduse ale tensiunii ori de cate ori sarcina procesorului este modificata. Cu cat este mai mare numarul de faze pe placa de baza, cu atat dispozitivul va fi mai fiabil si mai durabil. Ca rezultat, va fi mai putina tensiune pe fiecare pas.

De exemplu, daca folosim o placa conceputa pentru un CPU in sectiunea mai putin puternica si nu o overclockam, nu avem nevoie de foarte multe faze. Fazele sunt necesare pentru procesoarele din ce in ce mai puternice precum Core I si Ryzen. Indicarea numarului de faze este o practica obisnuita printre producatorii de placi de baza si overclockerii de jocuri mai avansati.

Primul numar reprezinta numarul de faze dedicate alimentarii procesorului, in timp ce numerele ramase indica numarul de faze dedicate alimentarii restului componentelor de pe placa de baza. Este posibil ca un singur dispozitiv electric sa aiba atat faze reale, cat si faze virtuale pentru procesor daca este echipat cu dublatoare.

Reduceri la placile de baza pentru PC de black friday

Fazele virtuale sunt inferioare celor reale in ceea ce priveste capacitatile lor. Este recomandat sa aveti 8 sau doar faze reale pentru overclockarea procesorului. Daca adoptam o abordare conservatoare si credem ca orice dincolo de faze este o simulare. Atunci cel mai puternic procesor de gaming care ofera posibilitatea de overclockare ar trebui sa aiba nu mai putin de faze. Totusi, mai mult este cu siguranta mai bine.

Chiar si cele mai accesibile placi de baza actuale au caracteristici precum o placa de retea la bord, o placa de sunet, iesire vizuala pentru DVI sau HDMI integrat si grafica USB. In anumite cazuri, pot fi necesare mai multe, desi asta depinde de specific. Luati o placa care are deja Wi-Fi si Bluetooth incorporate daca aveti nevoie de aceste functii.

Puteti obtine o placa de baza cu un port de afisare daca doriti sa utilizati grafica integrata a computerului. Selectarea unei placi cu porturi USB si Thunderbolt este o optiune daca le veti folosi. Totusi, daca ai o placa de sunet, totul se schimba. Daca aveti nevoie de unul mai complex. Cele discrete sunt calea de urmat. Cu toate acestea, un slot PCI Express dedicat acestuia trebuie sa fie inclus pe placa de baza in acest caz.

Desi nu toate, cele mai recente placi de baza contin un slot dedicat pentru un modul hardware TPM. Cand utilizati Windows. Veti avea nevoie de acest modul de versiune pentru asistenta oficiala. Software-ul TPM implementat de chipset care face parte din BIOS este o alta optiune pentru acesta din urma. Aceste caracteristici sunt incluse in toate chipset-urile moderne. Inclusiv in cele de la Intel si AMD incepand de acum. In acest caz, slotul este inutil din punct de vedere tehnic daca utilizati numai Windows.

Cea mai buna placa de baza de vanzare in 2024

Bineinteles, atunci cand aveti de-a face cu procesoare cu segmente de inalta performanta sau cu overclock, calitatea componentelor placii de baza, tranzistoare, choke, condensatoare si alte elemente radio, straturi de textolit, toate acestea conteaza. Problema este cat costa placile de calitate superioara. Acele placi nu au loc intr-un computer low-cost. Deoarece ar consuma cea mai mare parte a banilor si ne-ar lasa putin spatiu de manevra atunci cand alegem un procesor.

Placile de baza ieftine nu trebuie sa fie proaste. Daca se strica, nu ne putem permite sa asteptam o saptamana sau mai mult in timp ce centrul de reparatii il repara. In schimb, va trebui sa cumparam unul nou. O modalitate de a recupera o parte din investitia initiala este sa o anulati pe cea veche ca fiind deteriorata. Unitatea de service ne va oferi in continuare o inlocuire chiar daca placa de baza nu poate fi reparata. Nu va puneti increderea in placa de baza daca exista probleme cu tensiunea de retea in zona in care va fi gazduit PC-ul.

Factorul de forma al placii de baza este, in cele din urma, discutat. Acestea sunt dimensiunile sale; carcasa computerului trebuie sa le poata gazdui. Deoarece mai multe componente pot fi incadrate intr-o suprafata PCB mai mare, placile mai mari tind sa fie mai functionale. Cu toate acestea, exista cazuri cand placile compacte functioneaza in continuare adecvat.

Compatibil cu toate carcasele realizate pentru propriul factor de forma si cu cele mai mari. Acest factor de forma poate fi folosit pentru a finisa computere cu capacitate variabila. Desi poate restrictiona utilizarea anumitor sloturi de pe placa de baza daca intr-unul dintre ele este plasat un dispozitiv discret mare, o placa video atat de puternica.

Placi de baza pentru gaming bun

O placa mai mare atat in lungime, cat si in latime, cu mai mult spatiu pentru dispozitivele individuale. Poate fi gazduit intr-un container creat special pentru factorul de forma sau designul neobisnuit. Permite conectarea unei game largi de dispozitive si chiar accepta procesarea duala. Un cooler robust al procesorului poate impiedica accesul la slot. Pe langa faptul ca este disponibil pe scara larga. Factorul de forma mic este ideal pentru computerele cu costuri reduse care nu au nevoie de mult hardware strain.

Pentru mini-servere, statii de lucru si computere de inalta performanta. Aceasta dimensiune a formei placii este ideala. Acest factor de forma este adesea asociat cu placi mai costisitoare. Care sunt utile doar intr-un computer de acasa atunci cand este absolut necesar.

Cu optiunile de internet de astazi, este mult mai usor sa cumparati si sa alegeti piese de calculator impreuna cu prietenii. Pe platformele de tranzactionare cu agregatoare, cum ar fi site-urile magazinelor specializate precum acesta. Exista un mecanism puternic de filtrare a caracteristicilor placilor de baza. Care ne va ajuta sa identificam fiecare articol si sa reducem alegerea modelelor intr-o anumita nisa de pret. Prin urmare, ar trebui sa consultati deja site-ul web al producatorului pentru specificatii si sa studiati recenziile online ale placii de baza.

Procesorul, placa video, memoria cu acces aleatoriu si hard diskul unui computer sunt toate conectate la placa de baza, care serveste drept sistem nervos central al sistemului. Porturile computerului permit atasarea diferitelor periferice. Placile de baza sunt disponibile pe scara larga de la multi producatori. Arata si se comporta diferit unul fata de celalalt.

Placa de baza pentru un computer de gaming

Cumpararea de piese individuale pentru un computer nou construieste baza pe care sa construiti restul sistemului, inclusiv cea mai buna placa de baza. Cu hardware-ul necesar, puteti alege cu incredere o placa de baza potrivita. Problemele de compatibilitate sunt o preocupare majora. Deoarece este posibil ca anumite componente sa nu functioneze cu placa de baza.

Mentinerea echilibrului este, de asemenea, cruciala. Ar trebui sa investesti intr-o placa de baza de inalta calitate daca vrei sa folosesti un procesor high-end. Si daca procesorul este ieftin, nu ar trebui sa innebunesti pe placa de baza. Singurul moment in care o astfel de achizitie are sens. Potrivit expertilor, este atunci cand construiesti un supercomputer pentru munca sau jocuri. DDR4 este cea mai buna optiune, potrivit specialistilor.

Chipsetul de pe placa de baza este o componenta critica. Incorporat in placa de baza, acest procesor gestioneaza componentele. Chipsetul are un impact direct asupra capacitatilor placii. In prezent, doar Intel si AMD dezvolta chipset-uri pentru placi de baza. Ca rezultat, daca intentionati sa cumparati un procesor AMD, trebuie sa obtineti si o placa de baza cu un chipset AMD. Acelasi lucru este valabil si pentru opusul.

Lucrul cheie de care trebuie sa tineti cont atunci cand comparati chipset-urile este functia dorita. Anumite chipset-uri sunt optimizate pentru jocuri. In timp ce altele sunt mai potrivite pentru productivitate sau aplicatii multimedia. Placa de baza este partea centrala a oricarui sistem informatic si exista literalmente sute de tipuri diferite disponibile astazi.

Promotii la cea mai buna placa de baza

Stiind ce este o placa de baza si cum functioneaza, va poate ajuta sa intelegeti nuantele dintre diferitele modele. Placa de baza, fara a deveni prea tehnica, este doar o gramada de microcircuite si sloturi lipite pe o foaie de textolit stratificata, cu sine care trec prin ea pentru a lega totul.

CPU din soclu controleaza orice altceva din sistem. Cele mai cruciale direct, iar restul printr-un intermediar, chipset-ul. Un procesor este pus intr-un socket. Morsele procesorului si pistele placii de baza sunt conectate prin priza, care furnizeaza energie electrica procesorului. Un chipset este un grup de cipuri care coordoneaza activitatile perifericelor sistemului. Si garanteaza ca acestea pot vorbi cu unitatea centrala de procesare.

Daca chipset-ul nu activeaza overclockarea, atunci nici macar un procesor deblocat nu va putea avea multiplicatorul schimbat. In afara de asta, totusi, utilizatorul obisnuit nu va observa o mare diferenta intre chipset-uri. Atunci cand aceste caracteristici nu sunt incluse in chipset, producatorii de placi de baza le pot adauga ei insisi. Asa cum au facut cu modulele wireless si controlerele portului USB de mare viteza.

Sunt necesare doar patru piste pentru a conecta orice procesor la chipset. Implementarea Intel este cunoscuta sub numele de DMI, totusi tehnologia de baza este identica cu PCIe. Placile de baza AMD recente folosesc noul standard PCIe. Care ofera o latime de banda dubla fata de generatiile anterioare.

Placi de baza bune pentru mining

Cele mai importante parti ale sistemului care au nevoie de o conexiune constanta si rapida la CPU au propriile linii separate de comunicare. In timp ce majoritatea placilor de baza isi rezerva benzile PCIe dedicate pentru placile video. Altele au inceput sa le utilizeze cu sloturi M.2 pentru unitatile SSD. Acest exemplu, pe placile AMD, o singura placa grafica de varf si o singura unitate rapida intr-un slot PCIe pot functiona ambele la capacitate maxima in acelasi timp. Dar pe placile Intel, ambele componente ar trebui sa imparta linii disponibile.

Deoarece exista doar atatea date care merg inainte si inapoi intre chipset si CPU, dispozitivele atasate la acesta sunt limitate la maximum benzi PCIe. Asemenea viteze nu sunt necesare pentru placile video de astazi, iar unitatile dedicate noului standard sunt inca costisitoare si greu de obtinut. Facandu-le potrivite doar pentru uz profesional cu fisiere si seturi de date foarte mari.

Cele mai mari avantaje ale PCIe se vad in sistemele cu mai multe unitati si alte dispozitive atarnate pe chipset. Impactul este atenuat de utilizarea de catre placile de baza moderne a canalelor cu latimea de banda dubla disponibila in mod normal, care conecteaza chipsetul la procesor. Actualizarile frecvente ale tipului de socket ale Intel restrictioneaza compatibilitatea intre generatiile CPU si chipset-uri.

Versiunile recente ale chipset-urilor Intel sunt distincte unele de altele, in primul rand prin faptul ca seria Z permite overclockarea procesorului, in timp ce celelalte nu. Placile de baza cu chipset Intel nu au sloturi de expansiune PCIe 4. Intr-o masura mai mica, discurile de cache pot fi acceptate de anumite placi de baza compatibile cu Intel.

Placi de baza ieftine de la eMag

Spre deosebire de afisajele pentru jocuri, placile de baza pentru jocuri sunt identice cu placile de baza standard din toate punctele de vedere, cu exceptia aspectului estetic. In plus, placile de baza non-gaming sunt mentinute doar la nivelurile bugetare si medii. Placile de baza pentru jocuri sunt adesea cele mai costisitoare si includ componente de cea mai buna calitate. Cu toate acestea, acest lucru este valabil si pentru aproape jumatate din cardurile de joc bugetare disponibile.

La inceput, marketingul pentru jocuri a fost aplicat doar componentelor de ultima generatie cu hardware de ultima generatie, aratand jucatorilor de overclock ca au sanse mari sa obtina si mai multe performante din fierul lor de calcat. Dar treptat au inceput sa faca totul la rand. Folosind un design agresiv cu iluminare din spate LED.

Majoritatea placilor de baza care nu sunt concepute pentru jocuri sunt realizate cu eficienta in minte. Aceste placi ieftine, discrete. Sunt destinate utilizarii in computere de casa low-end si PC-uri de afaceri bugetare cu procesoare de gama medie. Evitati sa amestecati placile de baza pentru jocuri si overclockerele. Subsistemul de putere mai puternic al placilor si functiile suplimentare pentru monitorizarea simpla a sistemului si corectarea setarilor defecte sunt adaptate pasionatilor de overclock.

Cantitatea de componente de pe o placa de baza determina calitatea acesteia, care la randul sau determina pretul acesteia. In ciuda faptului ca marketingul promite contrariul. Nu exista prea multe diferente functionale intre socluri, chipset-uri, sloturi de expansiune si conexiunile din panoul din spate.

Top placi de baza de buget in Romania

Adaptoarele fara fir, cipurile audio si controlerele de retea au toate stilurile lor unice. Cu toate acestea, infrastructura electrica necesita cea mai mare grija. Curentul electric de la sursa de alimentare este controlat, filtrat si rectificat de dispozitive specializate inainte de a ajunge la CPU. Daca sistemul va obtine sau nu energie adecvata la orice sarcina afecteaza calitatea muncii lor. Acest lucru, la randul sau, are un impact asupra capacitatilor si stabilitatii sale de overclocking.

Placile variaza in ceea ce priveste numarul si calitatea fazelor de putere. Dar numai cei mai dedicati pasionati pot descifra distinctiile subtile dintre numeroasele marci de condensatoare si tranzistoare cu nume nepronuntate.

Doua sau trei faze veridice sunt tot ceea ce este nevoie pentru procesoarele din categoriile entry-level pana la mid-range si chiar primele categorii emblematice care nu pot fi overclockate. Trei pana la cinci, dar cu radiatoare bune, este punctul ideal pentru overclockarea procesoarelor Ryzen si Core I de gama medie. Overclockarea cristalelor emblematice necesita mai mult de sase faze, plus radiatoare si repetoare. Exista o serie de formate standard diferite pentru placile de baza. Fiecare cu dimensiunea si un set de caracteristici proprii.

Deoarece regula este atat de larga, cea mai buna explicatie nu se aplica. Atat modelele de succes, cat si cele esuate pot fi gasite intr-o mare varietate de dimensiuni. Cu toate acestea, placile mici de nivel mediu si inalt tind sa fie mai stabile decat omologii lor mai mari. Ar trebui sa stiti de cate hard disk-uri veti avea nevoie inainte de a cumpara o placa de baza. Ca atare, nu exista un standard universal pentru numarul total de conexiuni.

Cea mai buna placa de baza profesionala

Exista doua interfete principale si patru tipuri de conectori pentru atasarea unitatilor SSD si unitatilor HDD la un computer. Interfetele unitatii sunt listate dupa diferitele tipuri de conectori fizici de mai jos. In plus, puteti achizitiona placi de expansiune cu adaptoare specifice incorporate. Concepute pentru a gazdui una sau mai multe unitati M.2.

Retineti ca chipset-urile anumitor placi va impiedica sa utilizati toate sloturile accesibile simultan. Cand un SSD M.2 este conectat. Uneori poate cauza dezactivarea a doua sau mai multe porturi SATA. Puteti verifica aceste date consultand producatorul sau recenziile. Industria placilor de baza este robusta si variata. Cu multe optiuni diferite dintre care sa alegeti. Vom trece rapid peste cele mai importante caracteristici reclame ale placilor de baza.

Placile de baza nu mai includ placi de circuite imprimate verzi si albastre generice. In schimb, designerii adopta o abordare mai atenta. Chiar daca caloriferele au inscriptii, modele, au o forma ciudata sau au lumini incorporate, tot nu vei putea deosebi unul bun de unul sarac.

Radiatoarele din aluminiu sunt folosite pentru chipset, subsistemul de alimentare si sloturile M.2. Este intotdeauna de preferat sa aveti o suprafata mare a radiatoarelor si nu sunt niciodata inutile. Chipsetul este racit de propriile ventilatoare. Care necesita o atentie speciala din cauza potentialului lor zgomot.

Cea mai buna moatherboard pentru PC

Afisajele si diodele emitatoare de lumina LED-urile sunt comune pe placile de baza si pot fi utilizate pentru diagnosticare. Langa memoria RAM s-a afisat o lumina de avertizare. Indicand o potentiala problema. Unele modele de overclocker includ ecrane suplimentare care arata codul de eroare exact atunci cand exista o problema. Nu sunt esentiale pentru computerele underclockate. Placile scumpe concepute pentru overclockare extrema includ adesea o serie de butoane si comutatoare.

Producatorii includ adesea comutatoare si butoane pe placa sau pe panoul din spate pentru a facilita sarcinile obisnuite de overclocking. Cum ar fi resetarea sistemului la valorile implicite din fabrica. Actualizarea BIOS-ului, restaurarea setarilor RAM sigure si asa mai departe.

Pentru a asigura stabilitate si durabilitate, anumite sloturi PCIe si DDR4 includ placi de armare metalice instalate de producator. Aceste placi nu numai ca protejeaza impotriva interferentelor electromagnetice de la componentele invecinate. Dar afecteaza si estetica si protejeaza impotriva daunelor mecanice.

O placa din plastic sau metal numita placa din spate este ocazional folosita pentru a proteja spatele placilor de baza cu preturi ridicate. Din trei motive, placa este utilizata. Pentru a creste rigiditatea generala a structurii si pentru a reduce riscul de deformare a textolitului si a aparitiei microfisurilor in timpul impactului fizic. Pentru a proteja elementele fragile in timpul asamblarii si instalarii si pentru a elimina caldura din punctele de fixare a fazelor de putere. In reclame, placa din spate arata fantastic.

Placi de baza de ultima generatie pentru gaming si jocuri

Afisaj OLED, placile de baza de ultima generatie au acum afisaje OLED in miniatura. Acestea pot afisa temperatura procesorului si viteza ceasului sau pot afisa utilizatorului cateva imagini frumoase. Pe baza cercetarilor noastre si a rezultatelor laboratoarelor terte. Am elaborat o lista de sugestii de computer pentru diferite bugete si nevoi. Nu recomandam niciun anumit brand sau model si nu pretindem ca produsele pe care le oferim sunt cele mai bune disponibile.

Ne preocupa atat capacitatea de overclocking, cat si estetica aici. La acest pret, ar trebui sa va puteti permite o carcasa frumoasa cu o parte din sticla si niste lumini RGB fanteziste. Daca stiti de cate discuri si placi de expansiune doriti sa utilizati, precum si de cate benzi PCIe vor avea nevoie, selectarea unui chipset va fi usor.

Cheltuiti mai multi bani pe un chipset emblematic si un subsistem de putere sofisticat este inutil daca nu aveti de gand sa faceti overclock. Cheltuiti economiile pe o unitate SSD mai rapida sau pe o placa grafica mai puternica. Unele caracteristici sunt aproape imposibil de determinat doar privind imaginea si tabelul de caracteristici de pe site-ul producatorului. Asa ca este intotdeauna o idee buna sa faceti cateva cercetari online pentru a gasi o recenzie relevanta de pe un site strain important inainte de a face o achizitie.

Standardele de retea fara fir Wi-Fi si Bluetooth sunt acceptate de anumite dispozitive. Adaugarea unor astfel de caracteristici creste semnificativ pretul utilajului. Pentru utilizatorul obisnuit, acestea vor fi inutile. Dar atunci cand construiesti un centru media mic, acestea sunt esentiale. Trebuie avut in vedere faptul ca memoria creste semnificativ de pret cu frecventa. Dar nu va oferi o performanta deosebit de notabila in jocuri, de exemplu.

5 / 5. 1

Etichete: